Nie ma szybszego sposobu, aby zepsuć sobie wakacje podczas rejsu statkiem, niż przypadek zatrucia pokarmowego. Oczywiście, linie rejsowe podejmują znaczne kroki w celu ochrony pasażerów przed wszelkimi przypadkami – żołądkowo-jelitowymi lub innymi – więc prawdopodobieństwo zachorowania jest niewielkie. Niemniej jednak istnieje wiele rzeczy, które możesz zrobić, aby zmniejszyć pozostałe szanse. Oto pięć najlepszych wskazówek jak tego uniknąć.
1. Mycie rąk
Podczas gdy norowirus jest często kojarzony ze statkami wycieczkowymi, nie znajduje się on wyłącznie na pokładzie. W rzeczywistości, ludzie są statystycznie bardziej narażeni na kontakt z wirusem w placówce opieki zdrowotnej, restauracji, szkole, przedszkolu lub miejscu zamieszkania. Nadal jednak może się zakonserwować poprzez skażoną żywność na morzu. Najlepszym sposobem na uniknięcie zarażenia jest częste mycie rąk, szczególnie po skorzystaniu z łazienki i przed jedzeniem. Stacje dezynfekujące są odpowiednio instalowane w bufetach.
2. Sposób serwowania żywności
Jako dodatkowy środek ostrożności niektórzy członkowie personelu pokładowego serwują żywność w formie bufetu, aby uniknąć nadmiernego dotykania naczyń. W idealnym świecie każdy pracownik miałby czyste ręce przed przystąpieniem do pracy, ale statki starannie pracują nad tym. Kelnerzy i kelnerki są szkoleni w zakresie zapobiegania zarażenia krzyżowego ze strony innych pasażerów.
3. Informacje o alergenach
Statki wycieczkowe są również bardzo wrażliwe na alergie pokarmowe. W większości przypadków goście mogą ostrzec statek o wszelkich nietolerancjach pokarmowych z wyprzedzeniem, aby ograniczenia żywieniowe mogły zostać wprowadzone. Aby być podwójnie pewnym, kelnerzy prawdopodobnie również sprawdzą, czy wśród podróżujących są jakieś alergie, o których powinni wiedzieć w trakcie wydawania posiłków. Osoby bezglutenowe, nietolerujące laktozy itp. zawsze powinni się czuć mile widziani na pokładzie.
4. Uważaj na surowe potrawy
Menu na pokładzie zwykle zawiera zastrzeżenie dotyczące potencjalnie zwiększonego ryzyka choroby przenoszonej przez żywność z powodu spożycia surowych i niedogotowanych mięs, drobiu, owoców morza, skorupiaków lub jaj. Zwykle dotyczy to potraw takich jak sushi, tatar i carpaccio. Oczywiście, jakość produktów żywnościowych w dużym stopniu przyczynia się do tego równania, a statki wycieczkowe zazwyczaj zaopatrują się w wysokogatunkowe białka.
5. Zachowaj ostrożność podczas jedzenia na lądzie
Nie zapominaj o podejmowaniu mądrych decyzji dotyczących jedzenia i picia w porcie. Należy zachować ostrożność. Jeśli zdecydujesz się zjeść posiłek na lądzie w wątpliwej lokalizacji, zamów w pełni ugotowane mięsa i napoje w butelkach.
Tak jak ważne jest, aby uniknąć zatrucia pokarmowego, ważne jest również ograniczenie spożycia alkoholu. Dobrze spędzony czas na rejsie jest częścią tego doświadczenia, ale upojenie alkoholowe doprowadzające aż do zatrucia alkoholem nie jest dobrym pomysłem na zabawę. Wszystko jest dla ludzie, ale z umiarem.
Miłego rejsu!