Porady

5 wskaz├│wek, jak unikn─ů─ç zatrucia pokarmowego podczas wycieczki rejsowej

Nie ma szybszego sposobu, aby zepsu─ç sobie wakacje podczas rejsu statkiem, ni┼╝ przypadek zatrucia pokarmowego. Oczywi┼Ťcie, linie rejsowe podejmuj─ů znaczne kroki w celu ochrony pasa┼╝er├│w przed wszelkimi przypadkami – ┼╝o┼é─ůdkowo-jelitowymi lub innymi – wi─Öc prawdopodobie┼ästwo zachorowania jest niewielkie. Niemniej jednak istnieje wiele rzeczy, kt├│re mo┼╝esz zrobi─ç, aby zmniejszy─ç pozosta┼ée szanse. Oto pi─Ö─ç najlepszych wskaz├│wek jak tego unikn─ů─ç.

1. Mycie r─ůk

Podczas gdy norowirus jest cz─Östo kojarzony ze statkami wycieczkowymi, nie znajduje si─Ö on wy┼é─ůcznie na pok┼éadzie. W rzeczywisto┼Ťci, ludzie s─ů statystycznie bardziej nara┼╝eni na kontakt z wirusem w plac├│wce opieki zdrowotnej, restauracji, szkole, przedszkolu lub miejscu zamieszkania. Nadal jednak mo┼╝e si─Ö zakonserwowa─ç poprzez ska┼╝on─ů ┼╝ywno┼Ť─ç na morzu. Najlepszym sposobem na unikni─Öcie zara┼╝enia jest cz─Öste mycie r─ůk, szczeg├│lnie po skorzystaniu z ┼éazienki i przed jedzeniem. Stacje dezynfekuj─ůce s─ů odpowiednio instalowane w bufetach.

2. Spos├│b serwowania ┼╝ywno┼Ťci

Jako dodatkowy ┼Ťrodek ostro┼╝no┼Ťci niekt├│rzy cz┼éonkowie personelu pok┼éadowego serwuj─ů ┼╝ywno┼Ť─ç w formie bufetu, aby unikn─ů─ç nadmiernego dotykania naczy┼ä. W idealnym ┼Ťwiecie ka┼╝dy pracownik mia┼éby czyste r─Öce przed przyst─ůpieniem do pracy, ale statki starannie pracuj─ů nad tym. Kelnerzy i kelnerki s─ů szkoleni w zakresie zapobiegania zara┼╝enia krzy┼╝owego ze strony innych pasa┼╝er├│w.

3. Informacje o alergenach

Statki wycieczkowe s─ů r├│wnie┼╝ bardzo wra┼╝liwe na alergie pokarmowe. W wi─Ökszo┼Ťci przypadk├│w go┼Ťcie mog─ů ostrzec statek o wszelkich nietolerancjach pokarmowych z wyprzedzeniem, aby ograniczenia ┼╝ywieniowe mog┼éy zosta─ç wprowadzone. Aby by─ç podw├│jnie pewnym, kelnerzy prawdopodobnie r├│wnie┼╝ sprawdz─ů, czy w┼Ťr├│d podr├│┼╝uj─ůcych s─ů jakie┼Ť alergie, o kt├│rych powinni wiedzie─ç w trakcie wydawania posi┼ék├│w. Osoby bezglutenowe, nietoleruj─ůce laktozy itp. zawsze powinni si─Ö czu─ç mile widziani na pok┼éadzie.

4. Uwa┼╝aj na surowe potrawy

Menu na pok┼éadzie zwykle zawiera zastrze┼╝enie dotycz─ůce potencjalnie zwi─Ökszonego ryzyka choroby przenoszonej przez ┼╝ywno┼Ť─ç z powodu spo┼╝ycia surowych i niedogotowanych mi─Ös, drobiu, owoc├│w morza, skorupiak├│w lub jaj. Zwykle dotyczy to potraw takich jak sushi, tatar i carpaccio. Oczywi┼Ťcie, jako┼Ť─ç produkt├│w ┼╝ywno┼Ťciowych w du┼╝ym stopniu przyczynia si─Ö do tego r├│wnania, a statki wycieczkowe zazwyczaj zaopatruj─ů si─Ö w wysokogatunkowe bia┼éka.

5. Zachowaj ostro┼╝no┼Ť─ç podczas jedzenia na l─ůdzie

Nie zapominaj o podejmowaniu m─ůdrych decyzji dotycz─ůcych jedzenia i picia w porcie. Nale┼╝y zachowa─ç ostro┼╝no┼Ť─ç. Je┼Ťli zdecydujesz si─Ö zje┼Ť─ç posi┼éek na l─ůdzie w w─ůtpliwej lokalizacji, zam├│w w pe┼éni ugotowane mi─Ösa i napoje w butelkach.

Tak jak wa┼╝ne jest, aby unikn─ů─ç zatrucia pokarmowego, wa┼╝ne jest r├│wnie┼╝ ograniczenie spo┼╝ycia alkoholu. Dobrze sp─Ödzony czas na rejsie jest cz─Ö┼Ťci─ů tego do┼Ťwiadczenia, ale upojenie alkoholowe doprowadzaj─ůce a┼╝ do zatrucia alkoholem nie jest dobrym pomys┼éem na zabaw─Ö. Wszystko jest dla ludzie, ale z umiarem.

Miłego rejsu!

Poprzedni artykułNastępny artykuł

Dodaj komentarz

Tw├│j adres email nie zostanie opublikowany. Pola, kt├│rych wype┼énienie jest wymagane, s─ů oznaczone symbolem *